Mozgáskorlátozott férfit raboltak ki Debrecenben

A Debreceni Járásbíróság 2020. május 28-án távmeghallgatás útján tartott előkészítő ülést annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint az első és másodrendű vádlott 2019. augusztus 14-én 20 óra körül erősen ittas állapotban sétáltak Debrecen külterületén, amikor meglátták az előttük mankóval közlekedő ismerősüket. B. J. és élettársa J. B. gúnyos megjegyzéseket tettek mozgáskorlátozottsága miatt a 66 férfira.  Ekkor a 21 éves nő, aki többször takarított is a sértett lakásában, pénzt követelt, amit a 25 éves élettársa nyomatékosított.  A férfi nem akart pénzt adni a vádlottaknak, ekkor a nő meglökte a sértett, aki elvesztette az egyensúlyát. Ezt kihasználva J. B. a férfi kezéből kirántotta a táskáját, amelyben készpénz és személyes iratok voltak. A földön fekvő 66 éves férfihoz odalépett az elsőrendű vádlott és fenyegetően további pénzt követelt. A férfi elmondta, hogy minden pénze abban a táskában volt, amit a nő elvett tőle, ezért a páros a sértettet a földön hátrahagyva távoztak. A sértett ekkor mobiltelefonjával bejelentést tett az esetről a rendőrségre.

A vád szerint az elsőrendű vádlott visszanézett és látta, hogy a sértett telefonál, ezért visszament, közben felszólította élettársát, hogy dobjon el mindent. A 25 éves B. J. cigarettát követelt a férfitől, akit ütőmozdulatokkal fenyegetett. A cigaretta megszerzése után az elsőrendű vádlott a sértett mobiltelefonját is elvette, mert nem akarta, hogy betelefonáljon a rendőrségre. A 25 éves férfi a telefont megrongálta, majd egy közeli ingatlan udvarára bedobta, majd élettársa után szaladt. A vádlottak 17.000 forintot tulajdonítottak el a mozgáskorlátozott sértettől, aki a bántalmazás során nem szenvedett sérülést – fogalmaz az ügyészség.

Az előkészítő ülésen az elsőrendű vádlott a vádirattal egyezően nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését, míg a másodrendű vádlott beismerő nyilatkozatot tett és tárgyaláshoz való jogáról lemondott. A bíró a 21 éves nő vonatkozásában nem fogadta el a beismerő nyilatkozatot tekintettel arra, hogy elmondása szerint ittasságából eredően nem emlékszik pontosan az esetre, ezért a vádirati tényállásra bizonyítást vesz fel a bíróság és tárgyalást tűz ki az ügyben.

A másodrendű vádlott védője indítványozta védence letartóztatásának megszüntetését. A bíróság az indítványt elutasította, mivel a korábban rögzítettekben változás nem történt és enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére nem látott alapot. Az elsőrendű vádlott korábban más ügyben vele szemben jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését tölti jelenleg.