Jogerősen négy és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki megtámadott és kirabolt egy külföldi egyetemistát Debrecenben

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2020. május 26-án megtartott tanácsülésen helybenhagyta annak a hajdúsámsoni vádlottnak az ügyében hozott elsőfokú ítéletet, aki a debreceni klinikák területén kirabolt egy kenyai egyetemistát.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a 34 éves vádlott 2020. január 27-én a déli órákban Debrecen belvárosában meglátott egy külföldi lányt, aki a telefonja fülhallgatóval zenét hallgatott. A férfi elhatározta, hogy megszerzi a fiatal értékeit, ezért arcát sállal eltakarta, a sértett után felszállt a buszra, majd miután leszálltak követte őt a klinikák területén. A vádlott utolérte a sértettet, akinek a nyakát hátulról erősen megragadta, majd megütötte és a földre lökte. A támadó ráfeküdt és a nála lévő kulcscsomóval megkarcolta a rémült egyetemista arcát, valamint „money” felkiáltással pénzt követelt tőle.

A kenyai diáklány segítségért kiáltott, a férfi ekkor kinyitotta a sértett táskáját, kivette belőle a pénztárcát az abban lévő okiratokkal, aprópénzzel és bankkártyával együtt. A vádlott a nőt továbbra is földön leszorítva tartotta és közben a mobiltelefonját követelte, de azt a sértett ellenállt és nem adta oda. A férfi a bűncselekmény során észlelte, hogy többen is figyelik, ezért a megszerzett pénztárcával együtt elmenekült a helyszínről. A tárcát R. I. futás közben eldobta, de előtte még kivette belőle a pénzt. Az eljárás során a nyomozó hatóság a tárcát megtalálta, lefoglalta és a sértettnek visszaadta. A nő a bántalmazás következtében hámhorzsolásos, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A Debreceni Járásbíróság 2020. február 25-én bíróság elé állítás keretében meghozott elsőfokú ítéletében a büntetett előéletű vádlottat rablás bűntette, okirattal visszaélés vétsége és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, melynek eredményeként tanácsülésen helybenhagyta a járásbíróság ítéletét.

A másodfokú bíróság indokai között rámutatott arra, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésekor visszaesőnek nem minősülő bűnismétlőnek számít, korábban vagyon elleni bűncselekményeket, lopások miatt már büntetőjogilag felelősségre vonták, így a kiszabott büntetés neme és mértéke is megfelelő és szükséges, egyúttal elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez. Hangsúlyozta, hogy az ítélet meghozatalánál az egyik meghatározó súlyosító körülmény az volt, hogy a vádlott útonálló módon valósította meg cselekedetét.

A Debreceni Törvényszék ítélete jogerős.