Letartóztatta a bíróság a „varázsdohánnyal” kereskedő derecskei családot

A Debreceni Járásbíróság 2020. május 15-én egy hónapra elrendelte annak a négytagú derecskei családnak a letartóztatását, akiket új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsít a rendőrség. 

A megalapozott gyanú szerint a 42 éves férfi 40 éves feleségével, valamint 21 éves lányukkal és az ő 22 éves élettársával közösen 2019 év elejétől kezdődően elfogásukig új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Derecskén. A gyanúsítottak anyagi haszonszerzés érdekében, egymás tevékenységéről tudva rendszeresen értékesítették a drogot több vásárlónak.

Az ügyben a rendőrök 2020. május 13-án két ingatlanban is kutatást tartottak, amelyekben nagyobb mennyiségű kiporciózott új pszichoaktív anyagot és több millió forint készpénzt foglaltak le.

A bíróság álláspontja szerint indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése a 22 éves büntetett előéletű gyanúsított és büntetlen előéletű társaival szemben, mert a családi kapcsolatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék. Így különösen megfélemlítenék a tanúkat, a tárgyi bizonyítási eszközt megsemmisítenének, elrejtenének. A hosszú időn át tartó rendszeres kereskedelmi tevékenység miatt fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A nyomozási bíró indokolásában elmondta, hogy a nyomozás előrehaladtával megállapíthatónak tűnhet, hogy 18 éven aluli személy részére is értékesíthettek az új pszichoaktív anyagból, továbbá a bűnszövetséget, mint minősítő körülményt is vizsgálni kell, melyre tekintettel nőhet a bűncselekmény büntetési tétele. Ezek bizonyítása esetén a későbbiekben fennállhat a szökés, elrejtőzés veszélye is.

A bíróság végzése ellen a 40 éves nő és védője fellebbeztek, társai a döntést tudomásul vették.