Fenyegető üzenetek, baseball ütővel megrongált autó: elfajult az üzleti vita Debrecenben

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság annak a hajdúhadházi férfinak az ügyében, aki egy elszámolási vitát követően rábírta egyik társát, hogy egy baseball ütővel verje szét a sértett autóját.

Büntetővégzésével a bíróság felbújtóként elkövetett rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért őt 300 óra közérdekű munkára ítélte, továbbá kötelezte arra, hogy kártérítés címén 820.000 forintot és ennek törvényes mértékű kamatát fizesse meg a sértett részére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 30 éves hajdúhadházi férfi és a sértett korábban üzleti kapcsolatban álltak egymással, a vádlott a férfi alvállalkozója volt. A felek között elszámolási vita alakult ki, amelyet követően a vádlott a sértett telefonjára a bűncselekmény elkövetését megelőzően fenyegető üzeneteket küldött. A vádlott 2018. május 6-án 0 óra 50 perc körül ismeretlen társát – akit az eljárás során nem lehetett azonosítani – rábírta arra, hogy menjenek el a sértetthez. A vádlott és társa taxival érkeztek a sértett debreceni házához, a járműből kiszállva az ismeretlen férfi egy baseball ütővel betörte az ott parkoló terepjáró szélvédőjét, oldalablakait, két visszapillantótükrét és egy keresőlámpát, majd a ház kaputelefonjának külső egységét is megrongálta. A vádlott az egyik szomszéd telke előtt várakozott és figyelte a rongálást, valamint azt, hogy látja-e őket valaki. A zajra felébredt a sértett és felesége, értesítették a rendőrséget, majd kikopogtattak az ablakon, mire a vádlott és társa elhagyták az helyszínt.

A 2020. március 4-én meghozott büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehetett volna kérni. A döntést az ügyészség és a vádlott is tudomásul vette, így az a napokban jogerőre emelkedett.