Késeléssé fajult egy szilveszteri buli

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Berettyóújfalui Járásbíróság annak az 50 éves férfinak az ügyében, akit testi sértés bűntettének kísérlete miatt mondtak ki bűnösnek.

A büntetővégzésében a bíróság a vádlottra 1 év 8 hónap börtönbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette, valamint a bűncselekmény elkövetéséhez használt kést elkobozta.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és fia egy Hajdú-Bihar megyében lévő településen közös háztartásban éltek. A sértett 2019. december 31-én 20 óra 40 perc körül szilveszteri házibulit rendezett az ingatlanban. Az ittas állapotban lévő férfi és fia között szóváltás alakult ki, majd az apa magához vett egy 8 centiméter pengehosszúságú kést. A férfi bement a szobába, ahol a vendégek előtt tovább veszekedtek, a fiú felszólította apját, hogy tegye el a kést. A vádlott a sértetthez közelebb lépett, aki a támadástól tartva ellökte a férfit. Ekkor a vádlott a földre esett, azonban a szobából távozni akaró fia combját hátulról megszúrta.

A sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, azonban tekintettel a bűncselekmény eszközének jellegére, reális esély volt 8 napon túl gyógyuló sérülés kialakulására. A vádlott legalább eshetőleges szándéka súlyos sérülés okozására irányult. Az 50 éves férfi tettét beismerte.

A 2020. március 20-án meghozott büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. A döntést az ügyészség tudomásul vette, a vádlott határidőben nem nyilatkozott, így az jogerőssé vált.