Több lopást követett el az a debreceni gyanúsított, akit a bíróság letartóztatott

A Debreceni Járásbíróság szabálysértési értékre, üzletszerűen elkövetett lopás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt távmeghallgatás útján 2020. március 22-én egy hónapra elrendelte egy debreceni férfi letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2020. március 19-én 13 óra körül bement egy Hajdúsámsonban található ruhaüzletbe, ahol magához vett három nadrágot, majd fizetés nélkül távozott. A bolt biztonsági kamerája rögzítette a lopást. Az adatgyűjtést követően a rendőrök azonosították a 28 éves férfit, akit elfogtak, a Debreceni Rendőrkapitányságra előállítottak és őrizetbe vettek. A megalapozott gyanú szerint a debreceni férfi több bűncselekményt is elkövetetett Hajdúsámsonban. 2020 január 30-án egy helyi boltból lopott el három tusfürdőt, majd másnap egy másik üzletből édességet és tusfürdőket tulajdonított el. Február végén a gyanúsított egy hajdúsámsoni dohánybolt előtt lezáratlanul hagyott kerékpárt lopott el, amit a helyi polgármesteri hivatal kerékpártárolójában rejtett el. Aznap a férfi még egy kerékpárt ellopott egy élelmiszerüzlet elől. A gyanú szerint 2020. március 14-én a 28 éves férfi bement egy debreceni nagyáruházban, ahol felpróbált egy új cipőt, amit magán hagyott és a sajátját tette vissza a polcra, majd az új lábbelivel fizetés nélkül távozott.

A bíróság álláspontja szerint indokolt a legsúlyosabb kényszerintézkedés, mert a gyanúsított különös többszörös visszaeső, akit eddig többször vontak felelősségre hasonló jellegű vagyon elleni bűncselekmények miatt, továbbá ellene jelenleg is eljárás van folyamatban súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt.

A nyomozási bíró szerint a férfi a sorozatos vagyon elleni bűncselekmények egy részét a Magyarország Kormánya által 2020. március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet időtartama alatt követte el és megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megélhetését újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen.