Elkábította, kifosztotta – A bíróság letartóztatta a gyanúsítottat

A Debreceni Járásbíróság kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt 2020. március 16-án egy fiatal lánynak egy hónapra elrendelte a letartóztatását.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. március 13-án az idős sértett Debrecenben, a Petőfi téren összeismerkedett a 18 éves gyanúsítottal, aki felajánlotta a szexuális szolgáltatásait. Az idős férfi és a fiatal lány elmentek egy közeli panzióba, ahol a gyanúsított kábító hatású anyagot tartalmazó dohányt vásárolt. A lány az anyagot egy cigarettába betekerte és a sértettel elindultak a belváros irányába. Út közben a gyanúsított átadta a cigarettát a sértettnek, aki abba beleszívott, majd ettől kábult állapotba került, ezért nekitámaszkodott egy ház falának. A sértett lekuporodott a földre, ekkor a lány átkutatta a zsebeit, majd az egyikben megtalálta a férfi pénztárcáját és kivette a benne lévő készpénzt. A kábult férfi ezt észrevette és ráütött a gyanúsított kezére, ekkor a pénztárca a földre esett, a lány a készpénzt eltette és a helyszínről elmenekült. Elfogásakor a rendőrök a lány ruházatában 12.500 forintot megtaláltak és lefoglaltak, így az eltulajdonított készpénz egy része megtérült.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított megszökne, elrejtőzne, továbbá a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés és további büntetőeljárások hatálya alatt követte el. Legutóbb 2020. február 3-án hamis vád bűntette miatt adtak ki vele szemben elfogatóparancsot, mivel az eljárási cselekményeken a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, tartózkodási helyének megállapítása pedig nem vezetett eredményre.

A nyomozási bíró szerint azért is indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása a gyanúsítottal szemben, mivel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, megakadályozná, továbbá fennáll a bűnismétlés veszélye.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges.