Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a szerb embercsempészt

A Debreceni Járásbíróság bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet 2020. február 26-án annak a 25 éves szerb férfinak az ügyében, aki hat afgán személyt akart Ausztriába szállítani. A tárgyaláson a vádlott elismerte a tettét.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki embercsempészés bűntettében, ezért őt 2 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és 2 évre kiutasította Magyarország területéről. A férfi a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020 elején Belgrádban megismerkedett egy férfival, aki egy jól jövedelmező munkát ajánlott fel neki. Megállapodtak abban, hogy Romániából Magyarországon keresztül az ismeretlen férfi által biztosított gépjárművel illegális migránsokat fog a vádlott Bécsbe szállítani, a pénzt pedig akkor fogja ezért megkapni, ha visszatér Belgrádba. A szerb férfi 2020. február 11-én Romániában felvette a hat afgán személyt, majd a gépkocsival elindult a román-magyar határ Nyírábrányhoz közeli térségébe. A vádlott által szállított személyek az autóból kiszálltak és a zöld határon keresztül jogellenes módon átjutottak Magyarországra, a vádlott pedig egy földúton újra felvette az afgán személyeket, majd elindultak. Út közben velük szembe közlekedett egy rendőrautó, ezt látva a férfi a gépjárművel megállt, utasait pedig felszólította, hogy szálljanak ki és fussanak. A rendőrök a 25 éves sofőrt elfogták, majd a román rendőrökkel közösen a hat afgán személyt is megtalálták, akik érvényes úti okmányokkal nem rendelkeztek.

A vádlott az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtott ahhoz, hogy Magyarország területén jogosulatlanul tartózkodó külföldi állampolgárok a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépjék a magyar határt.

A bíróság ítéletét, mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vették, így az jogerős.