A bíróság elítélte azt a nőt, aki gyermekét egy légycsapóval bántalmazta

Előkészítő ülésen 2020. január 21-én hirdetett jogerős ítéletet a Debreceni Járásbíróság azzal a vádlottal szemben, aki légycsapóval ütötte a hároméves gyermekét, mert nem volt szófogadó. A vádlott beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, amit a bíróság végzésében elfogadott.

Az elsőfokú bíróság kiskorú veszélyeztetés bűntettében és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a nőt, ezért őt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéleti tényállás szerint a nő hároméves kiskorú gyermekének édesapjával élettársi kapcsolatban élt Hajdúsámsonban. A szülők között megromlott a viszony, ezért az anya 2018. márciusától elköltözött a gyermekével. A vádlottnak megváltozott a kapcsolata a gyermekkel miután megszakadt az élettársi kapcsolat, rendszeresen ingerült és türelmetlen volt, gyermekét nevelési célzattal gyakran megütötte. 2018. június 18-át megelőzően - pontosan meg nem határozható időpontban - egyik este a gyermek a vacsoráját kiborította, ami miatt a vádlott mérges lett és egy műanyag légycsapó nyelével legalább 15-20 alkalommal a kiskorút testszerte megütötte, amelyek 13 helyen sérülést is eredményeztek. A sértettnek a bántalmazás következtében zúzódásos, nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. A gyermeket láthatásra vitte magával az apa 2018. június 18-án, amikor észlelte a rajta lévő sérüléseket, ezért orvoshoz vitte, illetve az anya cselekményéről bejelentést tett a rendőrségen. A nyomozó hatóság ezt követően elsőként ideiglenes megelőző távoltartást rendelt el a vádlottal szemben, majd a Debreceni Járásbíróság a polgári jog szabályai szerint az anyával szemben húsz napra megelőző távoltartást rendelt el. A bíróság döntése szerint ez idő alatt a gyermek az édesapa háztartásába került.

Dr. Gulyás Csilla bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy az anya a bántalmazással a szülői felügyeleti jogából eredő nevelési kötelezettségét súlyosan megszegte, a kiskorú gyermeke testi, értelmi és érzelmi fejlődését veszélyeztette. Hangsúlyozta, hogy a nevelés eszköze nem lehet fizikai vagy pszichikai bántalmazás, amely ennek ellenére gyakran előfordul. A bíróság súlyosító körülményként értékelte az ilyen bűncselekmények elszaporodottságát, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, az apával és a gyermekével a kapcsolatát rendezte és a szülői felügyeleti jogot közösen gyakorolják.

Az ítéletet az ügyészség, a vádlott és védője is tudomásul vették így az jogerős.