5 évre kiutasította az országból a bíróság a román embercsempészt

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2019. december 4-én bíróság elé állításos eljárásban hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki öt iraki állampolgárt akart Ausztriába szállítani.

Az elsőfokú bíróság a bűnösségét mindvégig elismerő, büntetlen előéletű vádlottat elítélte vagyoni haszonszerzés céljából, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre – 5 évre felfüggesztve – ítélte, valamint 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítéleti tényállás szerint a 30 éves férfi 2019 őszén megismerkedett Romániában egy ezidáig ismeretlen személlyel, aki pénzkereseti lehetőséget ajánlott a számára, amiért cserébe embereket szállít Ausztriába. A vádlottnak az elfogását megelőző pár napban gépkocsit kellett bérelnie Romániában, majd 2019. november 19-én esete 20 óra körül Biharkeresztes mellett volt egy találkozási pont. A férfi vett egy osztrák autópályamatricát, majd Biharkeresztesnél belépett Magyarország területére. Több ismeretlen személy GPS koordináták alapján irányította a vádlottat végül ahhoz a ponthoz, ahol az általa vezetett gépkocsiba beszállt öt iraki állampolgár, majd Berettyóújfalunál felhajtottak az M35-ös autópályára és elindultak Ausztria irányába. A vádlott tisztában volt azzal, hogy az öt külföldi Románia irányából jogosulatlanul, a beutazáshoz szükséges okmányok és engedély nélkül lépett be az Európai Unió, így Magyarország területére, a szállítás során a férfit az anyagi haszonszerzés motiválta.   A Hajdúnánási Autópálya Alosztály rendőrei aznap 20 óra körül az M3-as autópálya polgári lehajtójánál található benzinkúton megállították a román forgalmi rendszámú gépkocsit és igazoltatták a férfit és öt utasát. 

A bíróság döntését a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész azonban súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős.