Megváltoztatta a másodfokú bíróság a betörőcsapat büntetését

A Debreceni Törvényszék 2019. május 30-án tartott nyilvános ülésen hirdetett ügydöntő határozatot abban a büntetőügyben, amelynek vádlottjai több debreceni ingatlanba is betörtek, ahonnan páncélszekrényt, készpénzt, valamint más értéktárgyakat tulajdonítottak el. A másodfokú bíróság mind a négy vádlott esetében enyhített a korábban kiszabott büntetéseken.

A törvényszék az I. r. vádlott 5 év fegyházbüntetésének végrehajtási fokozatát börtön fokozatra enyhítette, amelyből a büntetés háromnegyed részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. A II. r. vádlott büntetését 2 év 6 hónapról 2 év börtönbüntetésre enyhítette és annak végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette, valamint mellőzte a 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést. A bíróság III. r. vádlott esetében 4 év próbaidőre felfüggesztette a 2 éves börtönbüntetést, valamint szintén mellőzte a 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést, míg a IV. r. vádlott esetében kizárólag annyiban enyhítette a büntetést, hogy a járművezetéstől eltiltás tartamát a törvényi minimumban, azaz 1 évben állapította meg. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta.

Felegyiné dr. Szabó Ágnes a büntetőtanács elnöke az ítélet szóbeli indoklása során kiemelte, hogy a vádlottak és védőik kizárólag az ítélet enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést, továbbá az ügyészség az elsőfokú bíróság ítéletét tudomásul vette, így azt súlyosítani nem lehetett. A korlátozott felülbírálat során a másodfokú bíróság megállapította, hogy eljárásjogi szempontból a Debreceni Járásbíróság előkészítő ülése törvényszerű volt. A vádlottak együttműködő magatartása, valamint az, hogy beismerő vallomást tettek és tárgyaláshoz való jogukról lemondtak – az új büntetőeljárási törvény alapján – lényegesen lerövidítette az eljárás bírósági szakaszát.

A tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a többszörös, különös visszaeső I. r. vádlott vonatkozásában kizárólag a büntetés-végrehajtási fokozatát enyhítette a bíróság, tekintettel a teljes körű tényfeltáró vallomására, valamint arra, hogy 3 kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. Elmondta, hogy egyébiránt a törvényszék mind a négy vádlott vonatkozásában helyt adott az enyhítésre irányuló fellebbezéseknek.

A fiatal felnőtt korú II. r. és IV. r. vádlott, valamint a büntetlen előéletű III. r. vádlott esetében a bíróság azt kívánja elérni ezekkel a „pallosként a fejük felett lebegő büntetésekkel”, hogy ne jusson eszükbe a jövőben, sem a próbaidő alatt, sem azt követően újabb bűncselekmény elkövetése.   

A Debreceni Járásbíróság 2019. január 29-én hozott ítélete a mai napon jogerőre emelkedett.