Bicskával fenyegetőzött a vonaton, a jegyvizsgáló és az utasok leteperték

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2019. május 9-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, akik 2018 áprilisában egy Konyár felől Debrecen irányába közlekedő vonaton bicskájával hadonászott és dulakodott a jegyvizsgálóval.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében és testi sértés vétségében, ezért őt halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte 3 év próbaidőre felfüggesztve. A vádlott mellé a bíró pártfogó felügyeletet is elrendelt.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2018. április 2-án délután Konyár-Sóstón ittas állapotban felszállt egy menetrend szerint Debrecen irányába közlekedő vonatra. A 19 éves férfi utazás közben hangosan kiabált, amely miatt a jegyvizsgáló többször rászólt, hogy hagyja abba zavaró viselkedését és felszólította, hogy a következő állomáson szálljon le.

A vádlott nem volt hajlandó leszállni a vonatról, azt mondta az ellenőrnek, hogy ha le akarja szállítani, akkor előveszi a nála lévő kést. A férfi ezután elővett egy bicskát, amit kinyitott, de az egyik utas rászólt, ezért azt eltette. Miután a vonat megállt a konyári vasútállomáson a jegyvizsgáló és az utasok felszólították a vádlottat, hogy szálljon le, azonban ő tovább akart utazni, ezért kinyitotta a nála lévő bicskáját, amit a jegyvizsgáló felé tartott és elmozdította a többi utas felé is, majd azt állította, hogy használni fogja, ha le akarják szállítani a vonatról. A jegyvizsgáló és az agresszív utas között dulakodás alakult ki, majd a sértett segítségére siető utasok a vádlottat leteperték, a bicskát pedig elvették tőle. A dulakodás során az ellenőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A 19 éves hosszúpályi lakos továbbra sem akart leszállni, követelte a bicskáját, majd elővett egy eldobható borotvát, azonban az utasok, rászóltak ezért azt eltette, végül az újabb felszólításra leszállt a vonatról.

Az ítélet meghozatala során Dr. Pál Krisztina bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, az elkövetés időpontjában ittas állapotban volt, valamint a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi tettét megbánta és nagyrészt beismerő vallomást tett. Az ítélet nem jogerős, azt a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.