Előkészítő ülésen születetett ítélet a hosszúpályi temetőben történt önbíráskodás kísérletének ügyében

A Debreceni Járásbíróság 2019. április 3-án, előkészítő ülésen hirdetett határozatot annak a vádlottnak az ügyében, aki egy gáz-riasztó fegyverrel akarta behajtani a sértett meg nem adott tartozását. S. I. elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a férfi lemondott.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat fegyveresen elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében, ezért őt 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, 3 év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság a lefoglalt gázriasztó-fegyvert és a hozzá tartozó 5 darab lőszert elkobozta és kötelezte a vádlottat a bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítéleti tényállás szerint a 65 éves férfi 2018. július 16-án beszélni akart a sértettel, aki szerinte 10.000 forinttal tartozik neki, amit több éve kért kölcsön, de még azóta sem adta meg. A vádlott délelőtt gépkocsijával Hosszúpályiban, a temető mellett közlekedett, ahol megállt és az ott dolgozó közmunkásokat kérdezte, hogy az adósa hol tartózkodik, mert behajtaná a tartozását. A közmunkások elmondták a vádlottnak, hogy az általa keresett férfi a temetőben dolgozik. A vád szerint ekkor a vádlott a gépjárművéből elővett egy 9 mm-es gáz-riasztó fegyvert, amit megmutatott, majd azt állította, hogy azzal fogja gyomron lőni a sértettet a tartozás miatt. A közmunkások nem vették komolyan a vádlott által elmondottakat, őt kinevették és megkérték, hogy menjen el és vigye magával a pisztolyt is.

A vádlott aznap délelőtt a temetőben megtalálta a sértettet, aki ott szintén közmunkát végzett. Odament hozzá és szidalmazni kezdte, közölte vele, hogy még mindig tartozik neki 10.000 forinttal, amit ha másnap délig nem ad meg, akkor le fogja őt lőni.

Eközben elővette a gáz-riasztó pisztolyt, azzal hadonászott, azonban azt nem fogta rá a sértettre, aki bár megijedt, de a munkát folytatni tudta és megkérte a férfit, hogy menjen el, mert ő nem tartozik neki. A feldühödött vádlott fenyegetését megismételte, majd a riasztópisztolyt maga fölé emelte és egy alkalommal lövést adott le, majd ismét felszólította a sértettet, hogy másnap délig fizesse meg a tartozását, majd beült az autójába és elhajtott.

Dr. Eszenyi-Degrell Csilla bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, valamint egy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.