Megújult ügyfélváró, komfortos irodák és tárgyalók

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság belülről felújított épületének átadására 2019. március 13-án ünnepélyes keretek között került sor. A Perényi utcai épületben dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szimbolikus kulcsát átadta Dr. Figula Ildikónak, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi bíróság megbízott elnökének.

A megnyitó ünnepségen dr. Handó Tünde köszöntötte a vendégeket, majd elmondta mennyire fontos, hogy az egyéni érdekeket félretéve a közjó érdekében tudjunk cselekedni. Debrecen városa és a debreceni bíróságok ebben mindig példamutatóak voltak. A debreceni bíróságok az elmúlt néhány évben sokat tettek a jó gyakorlat átadásával segítették az egész bírósági szervezetet például a Debreceni Modellel, melynek a motivációs módszere és a munkateher elosztása már tudományosan is feldolgozott. Az ügyhátralék feldolgozásban ez nagy segítséget jelentett. Kiemelte az épületfejlesztések közül a Debreceni Ítélőtáblát és a Debreceni Járásbíróságot, mint a két nívódíjas épületet, valamint példaértékű a Gazdasági Kollégium Arany János utcai épülete, a mostani felújítás pedig jól illik a példasorozatba. Kiemelte, hogy a hazai közigazgatási és munkaügyi bíróságok az eredményes és magas színvonalú munkavégzés tekintetében az Európai Unió tagállamai között az első helyen állnak. A bírósági szervezet minőségben és mennyiségben is erőn felüli munkáját méltatta, és a közeljövőben megvalósuló igazságügyi reform fontosságát és a történelmi hagyományokhoz való visszatérést hangsúlyozta.

Dr. Papp László, a Debreceni Megyei Jogú Város polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a városnak a szakmai és a jogi határokon belül nagyon jó a bírósággal való együttműködése. A város büszke az itt dolgozó bírókra, a bíróság szervezetrendszerére és a fejlődő infrastruktúrájára. Azok az épületek, amelyek a régióban, a magyar igazságszolgáltatás ügyét szolgálják, valóban városépítő jelleggel bírnak és nagy öröm, hogy a sokat megélt Perényi utcai épület is felújított állapotban látható.

Dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke beszédében az épület történetét mutatta be. Mint mondta a saroktelken az akkori Fűvészkert utca 4. szám alatt a város külföldi beruházási kölcsönből építette 1926-ban a bérházat Fejér és Ritter debreceni műépítészekkel. Az épület létesítésének akkori összköltsége 3 milliárd korona volt. A volt bérház egyfajta bővítéseként 1954-ben a Perényi utca felé és a Déri térre is befordítva épült fel az MDP székháza, a két épületet pedig ekkor kapcsolták össze. A Perényi utcai főbejárat feletti timpanonban ma is látható a városi bérházakra jellemző díszítőelem, a szabad királyi városi címer.

 

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2018. január 1-jétől regionális illetékességűvé vált. Az új szabályok értelmében Debrecenben tárgyalják a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye közigazgatási pereit is, az illetékességi terület bővülése pedig magával hozta a feladatok, és ezzel együtt a bíróság létszámának növekedését. A régióközpontba a változás okán tavalyi évben közigazgatási peres ügycsoportba 1377 ügy érkezett, ami 230 %-os növekedést mutat az előző évhez viszonyítva. A beérkezett ügyek 98,7%-a egy éven belül befejezést nyer és ami az időszerűség szempontjából kiemelt jelentőségű adat, hogy az ügyek közel 63%-ában 3 hónapon, míg 90%-ában 6 hónapon belül érdemi döntés születik.

 

Az ünnepi beszédeket követően lehetőség volt az épület bejárására, amely során a vendégek és a sajtó képviselői is megtekinthették a felújított Perényi utcai épület megújult belsőjét, a tárgyalótermeket és a bírósági működést szolgáló irodahelyiségeket.