Ítélet az időseket kifosztó kaposvári vádlottak ügyében

A Berettyóújfalui Járásbíróság 2019. február 19-én hirdetett határozatot annak a három vádlottnak az ügyében, akik több településen jóhiszeműségüket kihasználva fosztottak ki idős embereket.

A bíróság az I. r. vádlottat 3 rendbeli kifosztás bűntettében és 2 rendbeli magánokirattal visszaélés vétségében, a II. r. vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében, míg a III. r. vádlottat 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért I. r. S. L.-t 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, feltételes szabadságra a vádlott nem bocsátható.

A II. r. vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetéssel, 4 év közügyektől eltiltással, valamint 2 év közúti járművezetéstől eltiltással, míg a III. r. vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetéssel, 3 év közügyektől eltiltással és 2 év közúti járművezetéstől eltiltással sújtotta. A két vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

Az elsőfokú bíróság a II. és a III. rendű vádlottat a Szentesen elkövetett társtettesként elkövetett kifosztás bűntettének vádja alól felmentette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott két ismeretlen társával Kaposvárról gépkocsival érkezett Szentesre még 2016. május 19-én. Egy családi háznál S. L. becsengetett az idős asszonyhoz, akinek azt mondta, hogy 84.000 forint nyugdíj-kiegészítést hozott. A férfi bejutott a 85 éves nő házába, ahol elkérte a sértett személyi igazolványát. A vádlott közölte, hogy előbb meg kell néznie egy 10.000 forintos bankjegyet, aminek felírja a sorszámát, és azzal igazolja a pénz átadását. A megtévesztett asszony bement a szobába a bankjegyért, ezt kihasználva a férfi kileste, hogy hol tartja a pénzt, majd telefonon felhívta ismeretlen társát, aki becsengetett a házba. A gyanútlan nő letette a 10.000 forintos bankjegyet a konyhaasztalra, majd kiment az udvarra, hogy beengedje az ismeretlent. Ez alatt az idő alatt S. L. eltulajdonította a sértett takarékbetétkönyvét, 120.000 forint készpénzt, valamint az asztalra letett bankjegyet, majd társával kiment utcára, ahol beült egy harmadik ismeretlen személy által vezetett autóba és elhajtottak.

Hat nappal később egy személygépkocsival S. L. két társával, D. R.-el és D. A.-val a Komárom-Esztergom megyei Ászár község egyik családi háza előtt parkolt le. S. L. a nyitott kerítéskapun keresztül bement az udvarra és bekopogott. A férfi meglátta, hogy az ajtót nyitó 73 éves sértett nyakán kötés van, majd egyből mondta, hogy a műtét miatt 73.000 forint segélyt hozott. A megtévesztett sértett beengedte a férfit, aki a nő személyi igazolványát, valamint egy 10.000 forintos bankjegyet kért, mert annak a sorszámát fel kell írnia. Miután első rendű vádlott kifigyelte, hogy a sértett hol tartja a pénzét telefonon jelzett társának, aki további papírokkal megjelent a házban és elterelte az idős asszony figyelmét. S. L. a szekrényből kivett 180.000 forintot, majd D. R.-el sietősen távoztak a D. A. által vezetett autóval.

A vádlottak gépkocsijukkal másnap Komádiban, egy 82 éves férfi háza előtt álltak meg. Az elsőrendű vádlott a házba a nyitott ajtón keresztül bement, majd az idős – ágyban fekvő – sértettnek azt állította, hogy a polgármesteri hivatalból küldték, 80.000 forint készpénzt hozott. A férfi itt is elkért egy 10.000 forintos bankjegyet annak sorszáma miatt, de arra itt is csak azért volt szükség, hogy megtudja, hol tartja a sértett a pénzét. Társával együtt elterelték az idős ember figyelmét, akitől 1 millió forint készpénzt tulajdonítottak el. A berettyóújfalui rendőrök a térfigyelő kamerafelvételek alapján azonosították a vádlottak gépkocsiját, amelyet a kiadott körözés alapján a Somogy megyei Mernyén állítottak meg. A három férfit elfogták, a náluk lévő 968.670 forint készpénzt pedig lefoglalták.

Dr. Budai Szabolcs bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a bűncselekmény bűnszövetségben történő elkövetését, valamint az elsőrendű vádlott esetében, hogy különös, többszörös visszaeső, aki hasonló jellegű cselekményeket követett el korábban. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy vádlottak beismerő vallomást tettek és a sértettek kárának egy részét megtérítették.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész az I. r. vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett, míg a II. és a III. r. vádlott vonatkozásában három nap gondolkodási időt kért. A döntés ellen az I. r. és III. r. vádlott védője téves jogi minősítés és a büntetés enyhítése miatt fellebbezett, míg a II. r. vádlott védője a nyilatkozattételre három nap gondolkodási időt tartott fenn.