1109 bűncselekmény: 12 évre börtönbe vonul az „ebesi bróker”

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság 556 rendbeli csalás, és sikkasztás bűntettében, valamint 552 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében azt a férfit, aki 559 sértettől csaknem 2 milliárd forintot csalt ki 2011 és 2013 között. Három sértett 50 millió forintot meghaladó összeget adott át a jó hozamú befektetés reményében. A bíróság halmazati büntetésként 12 év börtönbüntetést szabott ki. K.S. 10 évig a közügyeket sem gyakorolhatja. Emellett a bíróság végleg eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságban vezető, vagy felügyelőbizottsági tag legyen, és gazdasági-pénzügyi foglalkozást sem űzhet többé. A bíróság csaknem 1,8 milliárd forint értékben adott helyt több mint 500 sértett polgárjogi igényének. A bíróság emellett kötelezte a vádlottat 5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bírósági eljárás 2015-ben kezdődött, a tanács azóta csaknem 90 tárgyalási napot tartott. Az eredeti mellé időközben még négy vádirat érkezett, újabb sértettek jelentkeztek és egy sikkasztási üggyel is egyesítették. A bírósági eljárás végére az irat 41 ezer oldalra duzzadt.

K.S. 2011. decembere és 2013. októbere között csaknem 850 befektetési szolgáltatásról szóló megállapodást kötött, négy cég nevében. A bírósági szakban derült ki, hogy a Debreceni Törvényszék Cégbírósága már a bejegyzéskor figyelmeztette a vádlottat, hogy az alapkezelési, befektetési szolgáltatást törölje a cégiratokból. A cégek biztosítás-közvetítéssel foglalkozhattak, befektetési szolgáltatásra szóló engedélye azonban egyiknek sem volt.

K. S. 2011. decemberétől előbb az általa ismert, szűkebb ügyfélkör részére ajánlott kimagasló hozamot garantáló befektetéseket. Kezdetben fizették a kamatokat, így rohamosan terjedt a cég jó híre. 2013. októberében már száznál több üzletkötő dolgozott a vádlottnak, Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten régiós központok jöttek létre. Professzionális cég képét mutatták, elegáns irodákat béreltek, ez is megtévesztette az ügyfeleket. A szerződésekben leírták, hogy rendelkeznek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével, garantálta a tőke- és hozamvédettséget, valamint szavatolta az Országos Betétbiztosítási Alap 100.000,- eurós garanciáját is. A PSZÁF és az OBA hiába tett közzé figyelemfelhívásokat, és hiába mondta fel két biztosító is a felelősségbiztosításokat, az ügyfelek erről nem értesültek. Sokan az életük során összegyűjtött vagyonukat, mások a temetésre félretett, vagy a gyermekeik taníttatására szánt spórolt pénzüket adták oda. Az ügyfelek 1 milliárd 700 millió forintot és mintegy 500 millió forint értékű devizát ruháztak át a vádlottra. A befizetések összege vélhetően ennél is több volt, de ennyit lehetett bizonyítani: sok esetben ugyanis ismeretlen maradt a sértett, vagy nem sikerült igazolni a befizetést. A befolyt 2 milliárd 200 millió forintból a vádlott összesen 140 millió forint értékű befektetést fizetett vissza.

Az eljárás egyik fontos kérdése az volt, hogy mi lett a 2 milliárd forint sorsa, ezt a kérdést az egyik tanú is feltette a vádlottnak, de a vádlott kitérő választ adott, a pénz sorsa máig ismeretlen. Ami valószínű: a társaságok működtetése, fenntartása mellett K.S. saját és családja megélhetését, illetve megszokott életszínvonalát biztosította a pénzből. A cégek bankszámláiról – bizonyíthatóan - készpénzben 940 millió forintot vettek ki. Nehézséget jelentett a bizonyítás során, hogy a bankok számos pénzkivételről nem tudtak bizonylatot felmutatni. A társaságok pénzügyi adataiból sem derült ki konkrétum: nem volt rendben a könyvelés és mérleget sem adott le a cég.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan jelentős enyhítésért fellebbezett.

A vádlottat az ügyészség indítványára a bíróság háziőrizetből újra előzetes letartóztatásba helyezte, így K.S.-t a tárgyalóteremből rendőrök vitték el.