Felmentő ítélet bizonyítottság hiányában

A Debreceni Járásbíróság bizonyítottság hiányában felmentette az egy rendbeli szexuális erőszak bűntette és a társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vád alól I.r. M. Arnold és II.r. G. Róbert vádlottakat.

A Debreceni Járásbíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően nem látta bizonyítottnak, hogy a vádbeli cselekményt a két vádlott követte el.

A bíróság az alábbi tényállást állapította meg:

2014. július 4-én 11 óra körüli időben, Debrecenben, a Hatvan utca és a Déri tér közötti közterületen lévő útszakaszon két ismeretlen személy megközelítette, megállásra bírta és egyikőjük egy éllel, heggyel bíró eszközzel elvágta a sértett ruháját, eközben a sértett testét több helyen megvágta, ez alatt a másik, ismeretlen személy kivette a sértett kezéből a tulajdonát képező borítékot és mobiltelefont. Eközben az I.r. vádlott az otthonában tartózkodott, míg a II.r. vádlott édesanyjával vásárolt.

Dr. Fejes Sándor tanácselnök az ítélet szóbeli indokolásában elmondta, hogy a bíróság részletesen megvizsgálta az eljárás során beszerzett, valamennyi bizonyítékot.

A bíróság vizsgálta a vádlottak és a sértett szavahihetőségét. Az I.r. vádlott az eljárás során végig következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését, a hatóságokkal együttműködött. A II.r. vádlott ugyan ellentmondó nyilatkozatokat tett az eljárás során, a nyomozás során kezdetben tagadta a terhére rótt bűncselekményt, majd több hónapos előzetes letartóztatás után módosította vallomását annak érdekében, hogy előzetes letartóztatását a hatóság beismerő vallomására tekintettel megszüntesse. Beismerő vallomását a bíróság előtt visszavonta.

A sértett szavahihetősége a bíróság véleménye szerint azon dőlt meg, hogy a MÁK Hatvan utcai szakaszát figyelő biztonsági kamera felvételeken nem szerepelt a sértett, holott előadása szerint kettő alkalommal is elhaladt ezen az útszakaszon. A sértett közvetlenül a bűncselekmény után a mentőben is felismert két személyt, akikről később kiderült, hogy egy nagyáruházban biztonsági kamera által rögzítetten vásároltak.

A sértett a nyomozati vallomásában egyik elkövetőnek sem említett bőrhibáját, tetoválását, holott a vádlottak ilyennel rendelkeznek, amit a bíróság szerint a nyári időszakra tekintettel a sértettnek a támadás során észlelnie kellett volna.

A bíróságban ezen sértetti nyilatkozatok olyan kételyt ébresztettek - annak ellenére, hogy a sértett a nyomozás során fényképről és később személyesen felismerte a vádlottakat -, amely ahhoz vezetett, hogy nem találta bizonyítottnak azt, hogy a sértett sérelmére a bűncselekményeket minden kétséget kizáróan a vádlottak követték el.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész fellebbezést jelentett be bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében. A vádlottak és védőik az ítéletet tudomásul vették.