Célba ért a Digitális Bíróság Projekt

Az adminisztratív terhek csökkentése érdekében indult Digitális Bíróság Projekt zárórendezvénynek adott otthont az Országos Bírósági Hivatal. A projekt célja a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, melynek keretében az OBH informatikai fejlesztések útján tovább biztosította a bíróság és az ügyfelek közötti elektronikus kapcsolattartás akadálymentes működéséhez szükséges technikai feltételeket, és az elektronikus ügyintézés optimális, ügyfélbarát módon történő továbbfejlesztését. A projekt több mint 2 501 000 000 (kétmilliárd-ötszázegymillió) forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatással valósult meg.

A bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb elektronikus hozzáférés – ennek megvalósítása volt a Közigazgatási- és Közszolgálati Fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) feladata. A bíróságokon az online ügyintézési lehetőségek térnyerésének köszönhetően teljes körűvé válik az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartás. A Digitális Bíróság Projektnek köszönhetően 2020 január 1-étől létrejön az ún. „e-akta”. Az ügyfelek így személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában, gyorsan, ingyenesen, online hozzáférhetnek a bíróságon folyamatban lévő peres ügyükkel kapcsolatos információkhoz. A fejlesztések érintették a bírósági határozatkereső rendszert, amelynek köszönhetően egy korszerűbb, határozattár lesz elérhető a bíróságok központi honlapján. Kialakítanak továbbá egy, a közhiteles nyilvántartásokhoz való kapcsolódást lehetővé tevő informatikai alkalmazást is. Mindez az ügyfelek bírósághoz való hozzáférésének egyszerűsítésén túl az egységes jogalkalmazást is elősegíti.

A Digitális Bíróság november 28-ai zárórendezvényét dr. Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettes és dr. Pintér Sándor belügyminiszter nyitották meg. A rendezvényen dr. Bóka János, az Európai Uniós és Nemzetközi Igazságügyi Együttműködésért Felelős államtitkár előadását követően dr. Kékedi Szabolcs, az OBH főosztályvezetője a bírósági digitalizáció történetéről, míg dr. Maka Mária kollégiumvezető, a projekt szakmai vezetője a Digitális Bíróság Projekt eredményeiről számoltak be. A projektzáró dr. Csorba Zsolt Ödön, a Tatabányai Törvényszék elnökének a "Fenntartható értékeink programról tartott előadásával zárult.

A Digitális Bíróság Projekt zárórendezvényen az ország minden ítélőtáblája, törvényszéke, valamint a társhivatás-rendek is képviselték magukat. A megnyitót és az előadásokat követően a résztvevőknek több standon mutatták be a projektben történt fejlesztéseket, melyek mind a bírák és igazságügyi dolgozók, mind pedig az ügyfelek mindennapjait hivatottak egyszerűbbé, korszerűbbé tenni.

A projektről bővebb információt ITT olvashatnak.

 

Forrás: https://birosag.hu/hirek/kategoria/birosagokrol/celba-ert-digitalis-biro...