„Dr. Baji Dóra számomra igazi mentor volt: nem irányított, hanem irányt mutatott” - interjú dr. Gábri Angéla fogalmazóval és dr. Baji Dóra Antónia bíróval

Fókuszban az ÚJ Generáció című interjúsorozatunkban bírósági fogalmazókat, és egy-egy, számukra inspiráló személyiséget, mentort kérdezünk fogalmazói karrierről, szakmai lehetőségekről, együttműködésükről, és az Új Generáció a programmal kapcsolatos egyéni tapasztalataikról. A sorozat harmadik részében dr. Gábri Angélával, a Debreceni Járásbíróság fogalmazójával és dr. Baji Dóra Antónia bíróval, a Debreceni Járásbíróság családjogi ügyszakos bírájával beszélgettünk.  

Interjú dr. Gábri Angélával, a Debreceni Járásbíróság fogalmazójával

Mesélj magadról, milyen út vezetett számodra a bíróságig?
Már az egyetem alatt a büntetőjoggal, ezen belül is inkább az eljárásjoggal szimpatizáltam, ezért jelentkeztem demonstrátornak a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán a Büntető Eljárásjogi Tanszékre és az ugyanitt futó Jogi Klinika Programra. Ennek keretében a Debreceni Ítélőtáblán tárgyalásokon vehettünk részt és az ügyeket megbeszélhettük azokkal a bírókkal, akikhez beosztottak minket. Ezek az élmények motiváltak abban, hogy a diplomám megszerzése után fogalmazónak pályázzak. Ezért jelentkeztem különböző versenyekre: a Mailáth György Tudományos Pályázat büntetőjogi szekciójának joghallgatói tagozatán második helyezést értem el, ez nagy sikerélményt adott. Majd az Országos Büntetőjogi Perbeszédversenyen ügyész kategóriában is második lettem, és ez megerősített abban, hogy a büntetőjog és a tárgyalótermi közeg az, ami nekem tetszik, amiben jól érzem magam és otthonosan mozgok. Végül szerencsém volt, felvettek a bíróságra, noha sokaktól hallottam, hogy nagyon nehéz bekerülni. 

Nem csak szerencse döntött, az eredményeid láttán.
Valóban, igyekeztem tenni is érte, örülök, hogy meglett az eredménye.

Milyen volt a folytatás, beváltotta a bíróság a reményeidet?
Abszolút. Az instruktori rendszernek köszönhetően nagyon sokféle jogalkalmazói gyakorlatot, praktikát lehet elsajátítani és szeretem, hogy minden határozattervezetemet ellenőrzik, így lehetőségem nyílik önállóan megoldani egy-egy jogi problémát, majd az ellenőrzés után a hibáimból tanulhatok. Ez kivételes tanulási lehetőség. Fontosnak tartom a folyamatos képzést, és a bíróság szerencsére támogatja a tudományos karriert. Annak is örülök, hogy használhatom az angol nyelvtudásomat, mert a bíróság számtalan lehetőséget biztosít a külföldre utazásra. Így tölthettem el az AIAKOS csereprogrammal egy hetet Barcelonában az ottani igazságügyi akadémián, igazán tartalmas hét és remek élmény volt. Az ott szerzett tapasztalatok alapján mertem jelentkezni a THEMIS versenyre is. A csapatommal 2018-ban voltunk Görögországban, Thessalonikiben, ahol a legjobb prezentációért járó különdíjat nyertük el. Megtanultam kiállni és idegen nyelven is megnyilvánulni, ez a mai napig magabiztosságot ad. A csapat tagjaival és az instruktorunkkal nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki és a versenyt követően is együttműködtünk a témánkba illő nemzetközi publikáció közös megjelentetése érdekében.

Hol tartasz most a fogalmazói képzésben? Tudtad folytatni közben a tudományos karrieredet?
Novemberben jár le a 3 év gyakorlati időm, onnantól szakvizsgára felkészítő szakaszban, büntető ügyszakban leszek. Szerencsére a bíróság támogatja a PhD tanulmányaimat a Debreceni Egyetemen. Ennek keretében konferenciaelőadást tarthattam Rigában és Krakkóban a kutatási témámban – a kognitív tudományok szerepe a büntető bírósági ítélkezésben –, de büszke vagyok arra is, hogy tavaly elnyertem az Új Nemzeti Kiválósági Program doktoranduszi ösztöndíját. A lehetőségek nagyon széles skáláját biztosítja a bíróság és az egyetem is, és hálás vagyok, hogy a kettőt ötvözni is lehet, mert az általuk nyújtott kihívások motiválnak a folyamatos fejlődésre.

Milyen tapasztalataid vannak az Új Generációs (ÚG) képzésekkel kapcsolatban?
Tagja voltam az ÚG képzések fejlesztő csoportjának, így beleláthattam, hogy hogyan szeretnénk kialakítani ezeket a képzéseket, és mit szeretnénk átadni vele. Másrészt már magam is részt vettem ÚG képzésen, a polgári- és büntetőjogi szakvizsga felkészítőkön vagyok túl. Véleményem szerint mindkettő beváltotta a reményeinket: kiscsoportos, interaktív képzések, amik a fogalmazók és az előadók számára is élvezetesebbek. Végig tudtunk koncentrálni, abszolút a célzott kompetenciákat fejlesztve. Igazgatási feladataim közé tartozik a Debreceni Törvényszék oktatási tervének és a hozzánk érkező fogalmazók joggyakorlati beosztás-tervezetének elkészítése. Jóleső érzés nem csak az ÚG tagjának lenni, de céljainak elérését a gyakorlatban is támogatni.

Mik a jövőbeni terveid?
Sikerrel szakvizsgázni, utána pedig először szabálysértési titkárként, majd büntető bíróként szeretnék dolgozni. Egyelőre azonban ez távoli jövőnek tűnik. A szakvizsga után a tudományos fokozat megszerzése a célom, ehhez be kell adnom a disszertációt. Valószínűleg igyekszem majd továbbra is minden fejlődési lehetőséget, amit a bíróság biztosít, megragadni, és erre buzdítanám a többi fogalmazó társamat is.

Mik a hobbijaid, szabadidőben miket szeretsz csinálni?
Gitározok és énekelek.  Fel szoktam lépni a bírósági rendezvényeken is: hátrányos helyzetű gyerekeknek tartott jótékonysági napon, festménykiállításon, nyugdíjastalálkozón vagy ülnökbúcsúztatón, karácsonyi- és húsvéti műsoron, igyekszem hozzájárulni, hogy kicsit színesebb legyen a program. Szeretek sportolni is: tagja vagyok a kosárlabda csapatnak és rendszeresen járok futni.

Kit neveznél meg számodra inspiráló személyiségként?
Dr. Baji Dóra Antóniát, aki családjogi ügyszakos bíró a Debreceni Járásbíróságon. Fogalmazóként voltam hozzá beosztva, ő javasolt engem a fogalmazók joggyakorlatáról szóló OBH utasítás véleményezésével megbízott workshopba, így indult el az Új Generációval való kapcsolatom. Csodálom a teherbírását: a bírói munkája mellett kiemelten foglalkozik az utánpótlás képzéssel: tagja az IKON csoportnak és a bírósági coach-tréneri hálózatnak is. Akkor zajlott a THEMIS verseny, amikor hozzá voltam beosztva, és rengeteg segítséget kaptam tőle – sokat kérdezett, de tudott hallgatni is, tudta, hogy mik a feladataim, segített ezeket rendszerezni és a prioritás meghatározni, hogy az extra feladatok mellett a bírósági munkát is hatékonyan tudjam végezni. Igazi mentorálási tevékenység volt, amit ő végzett: nem irányított, hanem irányt mutatott, terveim megvalósításáról a mai napig érdeklődik. Mindezért hálás vagyok neki.
 

Interjú dr. Baji Dóra Antóniával, a Debreceni Járásbíróság családjogi ügyszakos bírájával

Mikor és hogyan ismerkedtél meg Gábri Angélával, milyen volt vele a közös munka?
Sosem felejtem el, amikor egy feltűnően mosolygós fiatal lány lépett be a bírói szobámba és bemutatkozott, hogy ő az új bírósági fogalmazóm. Akkor gondoltam, milyen jól járnak majd az ügyfelek egy ilyen nyílt tekintetű, kedves kollégával.
Hamar kiderült számomra, hogy egy végtelenül szorgalmas, empatikus, jólelkű, okos lány erősíti a debreceni fogalmazók csapatát. Abban az időben sokat beszélgettünk, már akkor sajnáltam, hogy nem családjogi bírónak készül, mert pont ilyen kompetenciákkal bíró kollégák kellenek erre a területre. Viccesen mindig mondtam neki, hogy hátha sikerül a büntetőből elcsábítanom a családjogba. Oda ugyan nem sikerült, de elhívtam magammal a 2017-es Mailáth György tudományos pályázatom prezentációjára, ahol a „Parainesis az Y és Z generációhoz” címmel, a bírósági fogalmazók és titkárok kompetenciafejlesztése témában lettem díjazott. Angit a téma igazán megérintette és elvégezte a Debreceni Törvényszék I.K.O.N. (Igazságügyi Kiválóságok Oktatási és Nevelési) csoportja által szervezett, helyi Bírói Professzióra Felkészítő tréningünket, melyet kifejezetten az újgeneráció igényeihez alakítottunk, a pályamunkámban kifejtett kompetenciafejlesztésre fókuszálva. Ezután Angi csatlakozott a csoportunkhoz, azóta pedig számos közös tréningen, csapatépítő eseményen vagyunk túl. Idén pedig már bekapcsolódott a Debreceni Egyetem Bírói Hivatásra Felkészítő Tréning programunkba is.
Egyszóval a benyomásom róla: ami aznap volt, amikor megismertem. Ilyen emberek kellenek a bírói pulpitusra!

Véleményed szerint mi jellemzi a mai pályakezdő fiatal fogalmazókat, titkárokat, milyen az "Új Generáció"?
Alá-felé rendeltség helyett partneri viszonyra törekvés, lelkesedés és elhivatottság. Nagyon sokat lehet tőlük tanulni. Ha az ember megtalálja velük a közös hangot, elismeri munkájukat és korrekt visszajelzést ad nekik, kiváló és hálás kollégák válhatnak belőlük. Véleményem szerint megéri nekünk is „újgenerációsan”, rugalmasan viszonyulni a pályakezdő kollégákhoz, mert a befektetés megtérül. Ellenkező esetben megvan a pályaelhagyás veszélye, nagyon értékes, jó szellemű kollégákat veszíthet el a rendszer.

Te milyen indíttatásból választottad a bírói pályát, olyan-e, amilyennek akkor elképzelted?
Nagyszülői gyökerek vezettek a bírósághoz. 2004 óta folyamatos a változás a bírósági rendszerben, az elmúlt években vált olyanná, amilyennek akkor elképzeltem.

Milyen tanácsokat adnál az ÚG tagjainak, mire figyeljenek, mire koncentráljanak, hogyan fejlesszék tudatosan a képességeiket?
Amennyiben a bírói hivatást tűzték ki célul, legyenek kitartóak és alázatosak, ha pedig megvalósult az álmuk, bíróként sose felejtsék el, hogy ők is voltak fogalmazók és lehetnek bárhol ügyfelek. Empátia, emberség, kollegialitás.

Miért fontos az ÚG tanítása, a velük való foglalkozás, a közös munka? Mit tartson szem előtt, aki mentorként, instruktorként kapcsolatba kerül az új generációval?
Jómagam a Bírósági Coach és Tréneri Hálózat (B.C.T.H.) alapító tagjaként az újfajta ÚG oktatás elkötelezettje vagyok, számomra fantasztikus, hogy Magyarországon ilyen minőségű a fogalmazók és titkárok képzése.
Megéri befektetni, hinni bennük. Nekünk pedig olyan mintát kell mutatnunk a jövő bíróinak, amit nyugodt szívvel örökségül hagyhatunk.

Mik a személyes terveid, hobbijaid, bármi, amit szívesen kiemelnél, hogy az olvasók jobban megismerjenek?
Terveim folyamatosan vannak rövid és hosszú távon is, azonban azt a lehetőségek is alakítják. Jelenleg a Debreceni Egyetemen a HR szakjogászi végzettség megszerzése az idei év szakmai kihívása, hiszen most minden időmet a 6 hetes kisfiammal és a 11 éves lányommal töltöm. Nem csak az OBH tűzte ki célul 2019-re a Karrier – Család – Egészség megfelelő egyensúlyának a megteremtését, hanem én is. :)

Köszönöm Anginak, hogy rám gondolt.

 

Forrás: https://birosag.hu/hirek/kategoria/magazin/dr-baji-dora-szamomra-igazi-m...