Figyelemfelhívó akció a Nagyerdőn: faültetés a környezetünkért

Az elmúlt időszakban a Debreceni Törvényszék számára is felértékelődött természeti környezetünk védelme, amely a bírósági szervezet szemléletében szintén kiemelt helyet kapott. Ennek jegyében valósult és valósul meg a jövőben számos bírósági beruházás: szelektív hulladékgyűjtés, belső kertfejlesztések, zöldtető beruházás és az energiahatékonyságot támogató fejlesztések.

A Debreceni Törvényszék vezetése 2019. október 16-án faültetéssel is felhívta a figyelmet a környezetünk védelmének a fontosságára. Az eseményre a debreceni Nagyerdőn került sor, amely egy emblematikus helyszín. Az erdőterület Debrecen saját tulajdonú erdeje volt. Nevét valószínűleg nem kiterjedéséről, hanem hatalmas, 100–120 éves fáiról kapta.

Hazánkban 1939. október 10-én, azaz kereken 80 éve jegyezték be a Nagyerdőt a Természetvédelmi Törzskönyvbe. Ez az elsőként létrehozott országos jelentőségű védetté nyilvánított természetvédelmi terület, melynek megóvásáért később több alkalommal is rendeletet hoztak.

A kerek évfordulóra megemlékezve a Debreceni Törvényszék vezetése a Nyírerdő Zrt. képviselőivel közösen jelképesen elültettek egy kocsányos tölgycsemetét.

Dr. Kahler Ilona Márta a törvényszék elnöke az akció kapcsán elmondta, hogy a környezetvédelem napjaink legfontosabb témái között szerepel. A bíróság a maga eszközeivel is megtesz mindent, hogy az ökológiai lábnyomát csökkentse. Ehhez szükséges, hogy a bíróság a hulladékot szelektíven gyűjtse, az épületek energiahatékonyan működjenek és egyéb apró, de mégis hasznos ezirányú intézkedések történjenek. A Zöld Bíróság program rámutat arra, hogy a bíróságok fennállásuk óta nem csak az igazság szolgálatában álltak, hanem a helyi közösséget is szolgálták. A bírók a közösség számára irányt mutattak, értékeket közvetítettek és napjainkban ilyen érték a föld klímája, környezetünk védelme is.