Mire figyeljünk, ha munkát vállalunk!

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság volt a házigazdája a „Nyitott Bíróságok” program keretében március 31-én, a Debreceni Járásbíróság dísztárgyalójában középiskolások számára szervezett munkajogi nyílt napnak.

Az eseményen részt vett 125 debreceni diák három előadást kísérhetett figyelemmel.

Dr. Komlóssi Fruzsina, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese, miután röviden bemutatta a bíróság működését, fontos tudnivalókra hívta fel a tanulók figyelmét. Többek között beszélt arról, hogy kik lehetnek munkáltatók és munkavállalók, milyen kötelező tartalmi elemei vannak egy munkaszerződésnek, mi a próbaidő, mi a szerepe a munkaköri leírásnak, s milyen módon keletkezhet, illetve szűnhet meg egy munkaviszony.

Dr. Rózsavölgyi Bálint, bíró a fiatal munkavállalókra vonatkozó speciális szabályokat vázolta fel előadásában, valamint kitért a külföldi munkavállalás szabályozására is.

Dr. Pituk Emese, bírósági titkár a munkavállalással kapcsolatos hazai adójogi rendelkezéseket foglalta össze ismertetőjében. A diákok alapvető adójogi fogalmak és szabályok mellett hallhattak arról is, hogy külföldi munkavállalás esetén miként tudnak eligazodni az adózás bonyolult rendszerében.

Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a munkajogi nyílt napot a jövőben évente kívánja megrendezni azzal a céllal, hogy a fiatalok tisztában legyenek alapvető jogaikkal és kötelezettségeikkel, amennyiben munkát vállalnak.