Debreceni Modell: a Debreceni Törvényszék az ország élére tört

Elkészült a kutatás a Debreceni Modellről, a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karának együttműködésében – emelte ki Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke a törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. A Debreceni Modell többek között a korábbi szignálási rendet reformálta meg, és arányos munkaterhet vezetett be a bírák körében. A most elkészült tudományos munka azokat az intézkedéseket veszi számba, amelyek az elmúlt években hozzájárultak ahhoz, hogy a Debreceni Törvényszék országos szinten is példátlan eredményeket ért el az időszerű ítélkezés terén. Taglalja többek között a támogató szakmai környezet, az inspiráló munkahelyi légkör, az autonómia és a vezetői hozzáállás szerepét. A Debreceni Törvényszéken az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is több ügy fejeződött be, mint ahány érkezett, tovább csökkent a két éven túli ügyek száma, és a három ügyszakban a beérkező ügyek 86 – 99 százaléka egy éven belül befejeződött. A tavalyi év eredményei közül a törvényszék elnöke kiemelte a 122 éves Széchenyi utcai épület felújítását, amely 335 millió forintból, az OBH támogatásával valósulhatott meg.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke elsőként azt hangsúlyozta: kiemelkedő szakmai munka és szakmai irányítás jellemzi a Debreceni Törvényszéket, ahol tavaly a kötelező tárgyalási napokon felül 529 tárgyalásai napot tartottak a bírák. A törvényszéken megalapozott bírói tevékenység folyik, a helybenhagyási arány kifejezetten magas, a hatályon kívül helyezett ügyek aránya pedig alacsony – tette hozzá. Balla Lajos szerint a Debreceni Törvényszéken átlagot meghaladó színvonalú ítélkezés zajlik. A Debreceni Ítélőtábla elnöke a táblabíróság elmúlt évi eredményeivel kapcsolatban kiemelte: a 2016-os esztendőt 416 folyamatban lévő üggyel zárta a táblabíróság, 2017-ben – a fővárosi törvényszéki ügyekkel együtt - 2626 ügy érkezett, év végéig az ítélőtábla bírái 2671 ügyet fejeztek be, folyamatban pedig 374 ügy maradt. Az időszerű ítélkezést jól mutatja, hogy a 2526 ügyből 2082 3 hónap alatt lezárult, ezen belül a 841 büntetőügyből 760-ban született meg a jogerős ítélet 3 hónapnál rövidebb idő alatt. A Debreceni Ítélőtábla jó minőségű ítélkezését igazolja az is, hogy a 2526-os befejezéshez képest pedig mindössze 10 ügyben hozott ellentétes véleményt harmadfokon a Kúria.

Magyarország szuverenitásának egyik fontos eleme a független bíráskodás, amelyet az Alaptörvény is garantál – fogalmazott Handó Tünde a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla közös sajtótájékoztatóján. Az OBH elnöke hangsúlyozta: a bíró az ítélet tartalmát illetően nem utasítható és nem befolyásolható. Handó Tünde a Debreceni Modell kapcsán bejelentette: a munkaszervezési modell már elindult országos körútra és elsőként a Szolnoki Törvényszéken ért el komoly eredményeket. A módszer hatékonyságát mutatja, hogy míg néhány éve a Debreceni Törvényszéken az ügyhátralék az országos átlag duplája volt, a modell bevezetése óta a törvényszék képes volt az ország élére törni. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a frissen elkészített tanulmány kapcsán elmondta: a bírósági szervezet ezzel a tudomány színterén, nemzetközi porondon is megjelenhet.

A sajtótájékoztatót követően Kahler Ilona elnök a Debreceni Törvényszék bírói karával is megosztotta a tavalyi év legfontosabb eredményeit.