Félévértékelés a Debreceni Ítélőtáblán és a Debreceni Törvényszéken

Hatékony ítélkezés, a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság felállítása, nagyszabású épületfelújítás - az első félév eredményeiről, valamint 2017 legfontosabb feladatairól tájékoztatta a sajtó képviselőit Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla és Kahler Ilona a Debreceni Törvényszék elnöke.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke kiemelte: továbbra is elsődleges a törvényszék számára a hatékony ítélkezés, de a bírák számára kiemelt feladat az év hátralévő részében az új eljárási kódexek elsajátítása is. Szintén a következő hónapok feladata lesz a 2018. január elsejével felálló Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (KMB), amely regionális illetékességgel rendelkezik majd. A KMB létszáma a jelenlegi 25-ről 97-re emelkedik, így a Perényi utcai épület már szűkösnek bizonyul. Jövő tavasszal ezért a Gazdasági Kollégium és a Cégbíróság egy Arany János utcai irodaépületbe költözik, a Perényi utcai épület pedig a jövőben csak a feladatokkal és dolgozókkal bővülő KMB-nek ad majd helyet. (további részletek a csatolt háttéranyagban)

Kahler Ilona az épületekhez kapcsolódó változásokról szólva bejelentette: nagy meglepetésre készül a törvényszék a felújítás alatt álló Széchenyi utcai épülettel kapcsolatban. A bíróság és a műemlékvédelem közös szándéka ugyanis az, hogy a műemléképület eredeti pompájában ékesítse majd Debrecen belvárosát. Ez a jelenlegi állapothoz képest nagy változást jelent, a restaurátor szakértő ugyanis megállapította, hogy a bíróság csak néhány évtizede kapott sárga színt, eredendően terrakotta és olívazöld színű volt az épület. A homlokzati felújításnak köszönhetően ez a régi-új állapot áll majd vissza október második felétől.

A törvényszéki elnök az országos bírósági kommunikációs felmérés eredményeiről is szólt, amely debreceni kezdeményezésre valósult meg. A törvényszékek által kiküldött kérdőíveket 92 újságíró töltötte ki, közülük 25-en a Debreceni Törvényszék megkeresésére működtek közre a felmérésben. A közvéleménykutatás egyik legfontosabb tanulsága a közérthetőség fontossága, nem véletlen, hogy az Országos Bírósági Hivatal 2017-et a Közérthetőség Évének nyilvánította.

Kahler Ilona az újságírók számára bejelentette: a Debreceni Törvényszék szeretné újra visszahozni a legendás „Törvényszéki tudósító” intézményét, ennek jegyében a szerkesztőségek képviselői számára ősszel újságírói képzést tart. A cél az, hogy a bíróság és a sajtó együttműködésével minden alkalommal közérthető, pontos és korrekt tájékoztatást kapjon a nyilvánosság.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: 2017 első félévében a büntetőügyek 95,4 százaléka, a civilisztikai ügyszak eljárásainak pedig 85 százaléka 3 hónapon belül befejeződött. Mindezeket az eredményeket úgy érte el a táblabíróság, hogy ezidáig összességében 600 ügyet vett át a Fővárosi Ítélőtáblától. A Debreceni Ítélőtábla elnöke szintén kiemelte a jövő nyáron életbe lévő büntetőeljárási törvényt, a táblabíróság oroszlánrészt vállal a helyi és a regionális képzések szervezésében.